Ha koll på påsktrafiken

Påsken är den högtid då allra flest fordon ska samsas på vägarna. Många tror att det är julen eller midsommar men med en kort högtid och ofta lång resa (många åker till fjällen) så blir det de dagar då flest samsas i trafiken. Därmed innebär det även en betydligt högre risk för olyckor. Inte minst då påsken ofta bjuder på svårt väglag där soliga dagar blandas med kyligare nätter och ishala underlag.

Framförallt är det skärtorsdagen och Annandag Påsk som skapar den mest intensiva trafiken. I en intervju till Aftonbladet lyfter Carl Zeidlitz från Motormännen att planering är A och O. Att planera sin resa både utifrån underlag och att ha god tid på sig för att kunna ta det lugnt på vägarna.

Ej omkörning

I vissa delar av landet kommer vägarna att spärras av så att det inte finns någon omkörningsfil. Detta för att minska risken för olyckor. Bland annat gäller det sträckan mellan Gävle och Tönnebro. Skulle omkörning ändå ske kan böter skrivas ut på upp till 3000kr.

Rätt däck

Den 15e april kan byte till sommardäck ske för de som har dubbdäck. Har man däremot så kallade helårsdäck behöver inte byte ske då dessa kan användas året runt. Många byter däck före påskhelgen, vilket inte är en rekommendation. I alla fall inte för de som planerar resa norrut.

Järnvägsstopp kring Örebro

Mellan Storå och Frövi kommer all järnvägstrafik vara avstängd från den 14:e april fram till 17:e april. Det sker på grund av bärighetsåtgärder utifrån de malmtransporter som går på denna sträcka. På grund av detta kommer tågtrafiken från Örebro mot Ludvika/Borlänge att tydligt påverkas.

Även tågtrafiken mellan Hallsberg och Mjölby/Motala blir påverkad av banarbete. Det beror på att Hallsberg-Motala helt är avstängd torsdag till tisdag på grund av utbyggnation av dubbelspår.