Matkulturen i Örebro

Örebro är en stad som ofta lovordas för sin matkultur. En sak som är säker är att du som besökare inte behöver bli besviken när det kommer till maten. Så vilka restauranger finns att välja emellan? Följer gör ett par exempel:

Hamburgerbruket

En restaurang som inte tycks lämna många kunder besvikna. Hamburgerbruket kallas ofta för det bästa i stan när det kommer till hamburgare. Restaurangen serverar allt från klassiska burgare till vegetariska alternativ och fågel. För de lite yngre finns specialmenyer.

Hamburgerbruket fokuserar på småskaligheten. Istället för att köpa in färdigproducerat fruset kött, tillverkar de själva burgarna av svenskt högrev. Samma princip gäller med dipsåsen som de tillverkar själva och hamburgerbrödet som är närbakat.

A Mano

Matkulturen i ÖrebroA Mano är en italiensk restaurang, som även den av många anses vara stans bästa inom sin nisch. Restaurangen är bland annat omtyckt för sitt breda urval av viner. Menyn är genomgående italiensk.

Till exempel kan man beställa en rosabakad kalvfilé med tryffelcreme, körvelskum och färsk potatissallad. Eller varför inte en pankostekt risottoburgare? Som efterrätt kan man bland annat välja mellan smultronsorbet och tryffelpeccorino.

O’learys

O’learys är en kedja och därmed inte specifik för just Örebro, dock är den väldigt populär och omtyckt bland stadens invånare – den kan därför nämnas ändå. O’learys är kort sagt en amerikanskt influerad bar med fokus på sport och god mat.

Kedjan är även en av de få restauranger i staden som har livemusik. Kommer du på rätt dag kan du till exempel avnjuta en hamburgare medan en trubadur spelar på sina nylon- eller stålsträngar på gitarren.

Nya konditoriet

Visserligen inte en restaurang, men ändå värt att nämna eftersom Nya konditoriet (trots namnet) faktiskt är Örebros äldsta. Konditoriet, som ligger i en gammal kyrka, bjuder på alla läckerheter du behöver till fikat.

Som brukligt vid konditorier kan man hitta fina tårtor här. För den som vill ha särskilt fina tårtor, kan det vara en idé att hålla utkik efter tårtdekorationer. I övrigt kan man vänta sig det vanliga utbudet med bland annat chokladbollar, kanelbullar, kakor, kladdkaka, dammsugare och olika typer av smörgåsar.