Naturreservatet Stenbäcken

Naturreservatet Stenbäcken ligger i Lekebergs kommun strax väster om Örebro. Hit kommer ofta skolklasser från Örebro för att njuta av stillheten och naturen som naturreservatet har att bjuda på. Utöver det finns det även en hel del historia kring området. Man tror att området tidigt användes som betesmark och betesmarkerna hålls fortfarande öppna genom att bland annat får kan gå och beta där under sommaren. Naturreservatet Stenbäcken

Naturreservatet består främst av ädellövträd så som alm och lönn. Något som är relativt unikt är även att blekspik växer här. Det är en knappnålslav som annars inte hittas på speciellt många platser i Sverige.

Vid Stenbäckens naturreservat ligger även en liten sjö med det passande namnet ”Lillsjön”. Den bjuder en lång och fin sandstrand vilket självklart gjort det till en av de mer populära badplatserna kring Örebro. Här finns även vindskydd och en fin grillplats. Skulle det vara upptaget i vindskyddet är det bara att vandra vidare en stund. Det finns nämligen vindskydd på flera ställen i reservatet.

Lillsjön bjuder på ett fint och lugnt vatten som lämpar sig för bland annat kanot – och kajakpaddling. Nybörjare rekommenderas att förlägga sin kanot eller kajaktur i Lillsjön. De som sedan vill ha en mer utmanande paddling kan ta den längre och mer strapatsfulla turen upp till Storsjön.

De som vill ha tips på bra kanotleder, hyra kanot eller paddla i grupp kan med fördel ta kontakt med Outdoor Experience som är ett företag som anordnar en rad olika naturnära aktiviteter i Stenbäcks naturreservat. Några av de aktiviteter som de anordnar är uthyrning av cyklar, kanoter och kajaker. Utöver fysiska aktiviteter kan de även erbjuda ”utomhusmatlagning”. Maten tillagas då över öppen eld och ofta med en hjälp av en stor muurikka. Att få laga mat och umgås kring elden är ett perfekt sätt att avsluta dagen i naturreservatet. Detta oavsett om det är en skolklass som är där över dagen eller ett företagsevent som sträcker sig över flera dagar.